Leros , Yüzyıllık gelenek ve görenekleriyle On İki Ada’da rüzgarlarla yontulmuş vahşi ve el değmemiş bir güzellik
On iki ada grubunda bulunan Kerpe birçok kişinin en gözde yerlerinden biridir. Eşsiz doğasıyla ve muhteşem deniziyle birçok kişiyi kendisine hayran bırakan Kerpe aynı zamanda tarihi yerleriyle de dikkat çekiyor. Sayısız mağarası ve antik kentleriyle birlikte kendinize rota oluşturarak güzel ve sakin bir gezi ayarlayabilirsiniz. Kerpe adası genellikle muhteşem plajları ile tercih ediliyor. Aynı zamanda kerpe de bulunan her bir boyalı ve mavi pervazlı evleri olarak da ön plana çıkıyor.
LerosAdası’nda ne yapılır
Sükûnetin Adı Leros
Ada hayatı hep farklı oluyor. İnsanların bir yerlere yetişme telaşının olmaması hayat anlayışına doğrudan yansıyor. Özellikle küçük adalarda bunun gözlemlemek için çok da fazla bir zamana ihtiyaç duyulmuyor. Leros veya İleryoz, bu sakinliği, sessizliği ziyaretçilerine ilk karşılaşmada sunuyor. Efsane, tanrıça Artemis’i Leros ile ilişkilendiriyor. Burası da Artemis’in krallığını kurmasına değecek güzellikte bir ada.
Oniki Adalardan birisi olan Leros, 74 kilometrekareden birazcık büyük yüz ölçümünde ve 8000 civarında bir yerli nüfusu barındırıyor. Birçok adanın yüzölçümüyle böylesine küçükken asıl 71 km.lik sahil şeridi uzunluğu dikkat çekiyor. Kıyı şeridi öylesine girintili çıkıntılı ki küçücük koyları ziyaretçilerine; kendilerine tahsis edilmiş loca hissi veriyor. Güneş, deniz ve tarih bu küçücük adada bir arada yaşarken sizleri de gün batımına çağırıyor.
Leros’un Geçmişi
Efsanelere konu olan bu ada, diğer Ege adaları gibi antik çağdan beri insanların uğrak yerleri arasında yer alıyor. Osmanlı hâkimiyetine girişi 1522 yılına dayanıyor. Osmanlı hâkimiyetinde geçen 400 yıla ve Türkiye’ye yakınlığına rağmen adada Türk izlerine rastlamak neredeyse imkânsız gibi duruyor. 1912’de İtalya ve 1947’de ise Yunanistan’ın eline geçiyor.
Leros’a Gitmişken
Tatil, deniz ve güneşten ibaret olsaydı kıyılarımız bunun için yeterli görülebilirdi. Tatil, dinlenmek fiilinde de karşılığını bulamıyor. Tatil; çoğu insan için farklılığı yaşamak, rutinden çıkmayı ifade ediyor. Ege’de bir nokta kadar olsa da Leros, farklılığın yaşanabileceği bir ada.
Platanos
Bu küçük kasabayı birçok kaynak adanın başkenti olarak adlandırıyor. Ancak, kasabanın fonksiyonunu idari merkez ifadesi daha doru karşılıyor. Adanın merkezindeki bu kasaba yel değirmenleri ile dikkat çekiyor. Turistler, daha çok kıyı şeridini tercih etse de bu küçük adaya gelmişken görmeden ayrılmamak gerekiyor.
Agia Marina
Geleneksel yapı ve İtalyan mimarisinin bir arada görebileceği bir yer olarak karşımıza çıkıyor. İki limandan birisine de ev sahipliği yapıyor. Günbatımına doğru sahildeki bir kafede oturup bir şeyler içmeniz gereken yer işte burası.
Pantelli
Nereye giderseniz gidin sağlıklıysanız iyi bir yemek güne mutlaka keyif katıyor. İşte Leros’ta yemeğin adresi Panelli olarak biliniyor. Bir balıkçı kasabası olan Pantelli’de elbette balık yemek gerekiyor.
Alinda
Sahilde, otellerden oluşan bir şerit düşününce aslında Alinda’yı tahayyül ediyorsunuz. Sanki valizleri nurada bir otele bırakıp adayı gezmeye buradan başlamak gerekiyor. Araç kiralama, konaklama ve mini marketleriyle tam bir parkur başlangıç noktası izlenimi sunuyor.
Lakki
Adanın asıl limanının bulunduğu ve İtalyan yönetimi döneminde kurulmuş bir yerleşim yeri ve kuruluşunda Portolago olarak anılıyor.
İkinci Dünya Savaşının İzleri
İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalyanlarda olan adanın çevresinde gemi batıkları bulunuyor. Dalma gibi bir merakınız varsa adanın büyüklüğünden bağımsız olarak tekrar buraya gelme ihtimaliniz yüksek görünüyor.
Adada Balık Yenir
Yunanistan’ın tüm adaları gibi Leros’da da menünün en başında deniz ürünleri geliyor. Balık çeşitleri ve karides açısından zengin menüye, genellikle gavafa adlı yerel içecek eşlik ediyor.
Aziz Isidorus veya Ayos İsidoros
Küçük bir adaya bağlı neredeyse başka bir adacık üzerinde bir kiliseden bahsediyorum. Leros’a yaklaşık 50 m uzunluğunda bir şerit ile bağlı olan bu bölgeyi evlenenler, kilise ziyaretinden sonra fotoğraf için fon olarak kullanıyor.
Ne Yenir?
Leros eşsiz doğası ile göz kamaştırsa da yemekleriyle ön plana çıkan en güzel adalardan bir tanesidir. Leros de meşhur olan soğanlı ev yapımı erişte tercih edilen bir yemektir. Turistik mekanların en gözdesine bile gitseniz bu erişteden yemek oldukça tercih edilir.